תערוכת צילומיו של עזריה 1940-1980 טיולים עם עזריה 1950-1970

 

תערוכת צילומיו של עזריה 1940-1980 טיולים עם עזריה 1950-1970
 

 תערוכת צילומיו של עזריה אלון מוצגת  במשכן לאומנות ובבית שטורמן. בתערוכה מעט מאלפי תצלומיו של עזריה משנת 1940 ועד שנת 1980 בנושא קיבוץ טבע ומדבר. החברים והידידים מוזמנים .
 
עזריה אלון  צילומים
מדבר . קיבוץ . טבע
1980 – 1940
משכן לאמנות עש חיים אתר, עין חרוד                בית חיים שטורמן   מוזיאון ומכון לידיעת האזור
 
תמונת  הנוף  הרחבה       גיא רז
מקדמות
ואיפה היה המקום הראשון? הראשון  הראשון? כי המקום הראשון,ובלי ישום אסמכתא, היה צבע כתום, כתום כולו, כתום כתום, כתום מאוד, ולגמרי. ]…[ וכאן, לילה אחד בחודש אב, יאירו פתאום חצי השמים במזרח באדום הנורא של אש שריפת הגורן ]…[, ובבר מצווה יקבל הבחור מצלמת קודאקקופסה, ואולי גם  שעון, כל דבר בעתו במשך השנה הבאה עלינו ולטובה, אמן, ועל המגרש הזה החדש שעל גבול כל הפרדסים הנה הולך לקום הבית …” 1
בראשית שנת 2008 פגשתי בעזריה אלון לראשונה פנים אל פנים.
זה  היה בעקבות היענותו למודעה שפרסמתי בעיתון הארץ בבקשה לאתר צילומים לתערוכה ההיסטורית של ואדי ערה. עזריה התקשר וקבענו פגישה בביתו בבית השיטה. לצד השקופיות שצילם בטיול בואדי ב 1962 התגלה לי ארכיון הצילומים המלא שלומסודר להפליא ומוכן לשימוש בכ לעת. הצעתי לו את רעיון התערוכהעזריה התרגש  אבל נותר ספקן. אני צלם? אני? תמה
חלפו שלוש שנים של גלגולים, עזריה יציין השנה את יום הולדתו ה 93 בתוכן מקופלות כשבעים וחמש שנות צילום. עשרות אלפי תשלילים ושקופיות נסרקו בעזרתה האדיבה של המחלקה ליודאיקה באוניברסיטת הארווארדדבר שאפשר עבודת תחקיר וניפוי מיטבית. נקבעו חללי תצוגה ומועד לפתיחת התערוכה, הוגדרו נושאי המסגרת וב אביב 2011 מוצגת היא לפניכם בכל היקפה  במשכן לאומנות ובבית שטורמן :
התערוכהמדבר, קיבוץ, טבעמצילומיו של עזרי האלון.
 
לטייל עם עזריה אלון –  להכיר את הארץ דרך הרגליים מינקות עד שיבה

טיולים ומסעות בארץ – לא היו “פרקי לימוד” בידיעת הארץ, הם היו תורת לימוד ארץ-ישראל.
איך להקנות את ידיעת הארץ, כך שתהיה קשורה בחוויית הארץ? איך להפוך את השומע הפסיבי למשתתף אקטיבי? איך לבנות שיטה, בה יגיע הילד במשך שנות ביה”ס לכל אזורי הארץ? איך לצרף את הכרת הישוב, היהודי והלא יהודי, אל הכרת השטח? טיולים ומסעות היו חלק חשוב ומתמשך בחייה של בית השיטה מגיל בית הספר עד גיל שיבה
.

עזריה

למעלה: על ראש הר משה ומבט אל מכרה המנגן באום בוגמה. ליד האוטובוסים מתמתחים בלהה הלר,שלומית צצקס,חנה אורן ואחרים.

 

 

למעלה : מבט אל מפרץ שלמה ועל התותח הימי שאיים על השייט של ישראל במיצרי טיראן ושמוקם בראס נצרני. 1957

למטה :בחמאם מוסה מנסים לשכנע את דינה שרון להכנס לברכה בעזרתו של יצחק חצרוני כשצופים בהנאה אריה כהן,רות אלון,יוס,יהודה כוכבא אריה עפרוני,ראובן ברעם,יובל שרון,יהודה הדר,בן יעקב,שושנה מאירי,יוסקה  ואחרים.

 

בדרך לאום בוגמה באוטובוס המיוחד שהכין ואיבזר יאיר פלד בכדי שנוכל לשרוד בדרך החד כיוונית המיועדת לקומנדקרים בלבד.  משוגעים…

כמו בימי ההעפלה יצחק חצרוני סוחב את הנשים מהחוף לסירה לקראת השיט הראשון בחוף אילת.  בתמונות : איזי,פרומה גופר,יוסקה צביק,זבולון סנדברג על הגב של יצחק,ובסירה שטים ונהנים צביקה,לוצי,גילה צביק,דובה,גופר, ועומד ומנווט  עזריה.

 

בסיור מקדים שלהמדריכים הבוגרים של חטיבת בני הקיבוץ המאוחד וביניהם גדעון בר דעת,בצלאל,איתן סט ואחרים.

 

המכתשים, קבוצות “אורן ו”אלון” (ט’-י’) 1950.
במבט אחורה נראה טיול זה כדבר נועז, בתנאי הימים ההם, מה גם שהשתתפה בו כתה ט’ הנחשבת לצעירה מדי עבור טיול כזה. התוכנית היתה לשבוע – משבטה לעבדת, למעיינות צין, למדבר צין, עין ירקעם, נחל ירקעם, נחל צין, המכתש הקטן, מעלה העקרבים. יצאנו עם הילדים סה”כ 6-5 מורים ומלווים בוגרים, ומרגע שיצאנו מתחום היישוב היינו מנותקים מכל קשר ויכולנו לסמוך רק על עצמנו (יש לזכור כי כל מערכת הדרכים בנגב עדיין לא היתה, ורק לאחר ארבעה ימים חצינו את “כביש” מעלה העקרבים). לשלושת הימים הראשונים שכרנו גמלים, לנשיאת חלק מהציוד, וכל הזמן הלכנו עם משא כבד על הגב. חווית הטיול – הגמלים שלא הגיעו, היריות, ההליכה במדבר צין, הירידה לירקעם, חיפוש עין עקרבים בלילה וכו’ – היו עצומות. הטיול נסתיים ללא תקלה, והיקנה לנו נסיון רב בעתיד.
אגב: ספק אם ההורים של היום היו מרשים לערוך טיול כזה…
 

למעלה : הטיול המפורסם לנגב ולאילת של קבוצות אלון ואורן היה הראשון שפתח את מסורת הטיולים של חניכי בית הספר שלנו ממטולה עד אילת לאורך ולרוחב שבילי ישראל מכיתה א עד י”ב.

 למטה : קבוצת להבה עם בנימין גלעד ועזריה בטיול למדבר יהודה ב 1954 .את פניהם מקדם שיטפון פתאומי בנחל פארן

כעבור עשר שנים בשנת 1964יוצאים שוב בנינמין ועזריה למדבר יהודה עם מדריכי חטיבת בני הקיבוץ המאוחד לקראת טיולי הקיבוצים.

 

מדבר יהודה, “אורן” – “אלון”, תשי”ב – 1952

לקראת טיול זה היינו כבר מצוידים בניסיון הטיול למכתשים, ויצאנו בקבוצה גדולה יותר – יחד עם חברת הנוער “אייל” ועם הכיתות המקבילות ממעוז-חיים. הגענו ברכב עד ראש זוהר, והלכנו שבוע ברגל – ראש זוהר – מצדה – דרך המדבר לנחל צאלים – עין גדי – מצדה – סדום – נחל תמר.
אף כאן היינו כמעט מנותקים במשך כל השבוע. את בעיות נשיאת המזון פתרנו בדרך “מקורית”: מראש זוהר עד רגלי מצדה נשאנו הכל, לרבות מזון לשבוע, על הגב. במצדה הטמנו באדמה, במערות ובין סלעים מזון למחצית השנייה של הטיול, ומצאנו הכל בשלמות לאחר שובנו מעין-גדי.
כל הטיול היה כמובן, ברגל ובלי שום רכב צמוד.
למעלה קבוצת “ברושים”  בטיול למדבר יהודה וירושלים בשנת  1974 כאן בנחל אשלים ולפני שער הרחמים בחומת העיר.
תוכנית טיולים שנתית לכיתות א’-י”ב
תוכנית הטיולים השנתיים של כיתות בית-הספר, לפיה “נחרשה” הארץ לאורכה ולרוכבה.
התוכנית התגבשה במרוצת שנות החמישים בבית-השיטה ואומצה על ידי בתי-הספר של “הקיבוץ המאוחד”.

כתה
יעד הטיול
א’
גבעת המורה – תבור – מאהל בדואי בשיבלי.
ב’
עמק בית שאן – כוכב הירדן, נווה אור, עין חמד, חומה ומגדל, מעוז חיים, בית שאן ועתיקותיה, מוזיאון ניר דוד, הליכה ממעוז לכפר רופין, טירת צבי
ג’
עמק הירדן, המוביל הארצי, בקעת בית נטופה, נחל עמוד, שייט טבריה-עין גב, דגניה, אוהלו, טבריה, קבר רחל, חמי טבריה.
בית זרע, ביח”ר ,קלת” באפיקים, אל חמה, מבוא חמה, מפעלים אזוריים.
ד’
עמק יזרעאל המערבי – מגידו, חבל מנשה מוחרקה, נחל יגור, יפעת – מוזיאון וסחלבים, אגם ברוך, גבעות זייד, בית שערים “אורנים”, נהלל, רמת דוד, (חיפה, חצי יום), הליכה מנהלל לכפר החורש – נצרת , הר הקפיצה.
ה’
מישור חוף הכרמל – עוספיה, הליכה מדלית אל-כרמל לעין הוד, מחנה עתלית, מבצר עתלית, שמורת נחל התנינים, נחל בוסתן, מערת כאברה, גן הנדיב, זכרון יעקב, חדרה, שדות ים, קיסריה, חיפה (אוניברסיטה, נמל, מוזיאון ימי, גן פרסי, מוזיאון כלי נגינה, מוזיאון פרה- היסטורי, בית דגון).
ו’
 גליל מערבי – כברי, ראש הניקרה, נחל כזיב, עכו, לוחמי הגיטאות, חניתה, מעלות, אילון, מילואות.
ז’

עריכה ותוכן – חגי בן גוריון

עריכת תמונות – אברמלה נבו

הקלדה -עדנה הדר

צילום – עזריה אלון


גרסה להדפסה
גרסה להדפסה
     
שליחה לחבר
שליחה לחבר

backtotop