גיורא קייזר
חבר
3.2.1945 26.12.2016
גיורא חברנו ,בא לעולם בחורף 1945.
הוריו חוה ומנחם קייזר, ברחו מגרמניה, הגיעו לקבוצת החוגים דלת האמצעים, בה בנו את משפחתם לה נולדו דוד, גיורא מיכל וישי.ילדותו עברה בין המלחמות.
סיפרו חבריו לכיתה ולדרך – יהודה מלר ומשה פלד:
בימי מלחמת השחרור, “היינו בני שלוש, בפעוטון א’. כשהיינו שומעים ירי מרחוק היינו רצים אל מסתור שהיה בנוי מפחים, מתכנסים אחד אל השני, צפוף צפוף, והיה זה גיורא, שכבר אז גילה אומץ ובגרות, והיה עוזב את הדבוקה הצפופה ומציץ בחורים שבפח, לראות מה נשמע בחוץ…
גדלנו ביחד בגן ואח”כ בקבוצת “אלומה”. כשהלכנו לישון בגן, היה גיורא הילד החייכן והמאושר מכולם. התקבצנו סביב חוה אימו , כמו אפרוחים מתחת לכנפי אמם, ישובים על מיטת הברזל, מכוסים בשמיכת צמר דוקרת ושומעים מאלופת מספרי הסיפורים סיפורים ואגדות על מלאכים ופיות.
כשלמדנו, עם המחנכת ציפורה עקבנו אחר הנעשה בקיבוץ בענפי החקלאות או בתחום הכספי, גיורא היה מזמין את אבא מנחם לסקירה קצרה ויסודית בכיתה, סקירה שפרשה בפנינו תמונה בהירה על כל שאלות הקיבוץ.”
מגיל 15, סיפר גיורא- “אני קשור למוסך. עבדתי כנער, לאחר מכן למדתי בבית ספר מקצועי מסגרות, ושנה וחצי קורס קדם צבאי של חיל החימוש.
בצבא שירתתי כאיש טכני, לוחם, מש”ק אחראי על הרכב תחזוקתו ותפעולו.
לימים אמר אחד מבכירי חטיבת גולני למשה: “לא הייתי זז מילימטר ללא ליווי צמוד של גיורא. לפעילות מבצעית, לסיור קו או יציאה לאימון. גיורא היה עמוד התווך, בעל תושייה ומסירות עילאית. כשגיורא לא היה בשטח הכלים של הסיירת תמיד נתקעו. גיורא היה זה שאיפשר לנו לבצע את המשימות ללא תקלות”.
במהלך המלחמות סיכן גיורא את חייו כדי לסייע ולהוציא לוחמים ורכבים תקועים מהשטח”.
כשחזר מהצבא הצטרף למוסך הקיבוץ והחל בתיקון טרקטורים וציוד חקלאי, גם כאן נוכחותו בשטח, מסירותו, מקצועיותו וראייתו הכוללת והיסודית, הפכו לשם דבר. בראיון, עם תמר אדר, לפני ההפרטה (ב- 1995), אמר גיורא:
“אנחנו נותנים שרות לכל המכוניות של המשק- זה הרווח וההנאה שלנו!
אני עובד שנים רבות עם ניר גוטמן שזה זהב של אדם- פנינה האיש הזה!
תיקון הרכב כולל תמיד ניקיון. עבורי רכב הוא כמו החדר שחייב להיות נקי ומטופח.. וכמו שלגוף האדם יש טיפול מונע ככה ברכב, זה ממש “דיני נפשות”- שהכל יהיה מתוחזק ובטוח… אני יודע שאף פעם לא אגיע לשלמות ותמיד אשאף לעוד בדיקה ועוד… לפעמים אנשים באים אלי בכעס ותביעות ואני אומר אם לא נהיה כל כך חמורים אחד אל השני, יהיה הרבה יותר קל בחיים, יותר לחייך יהיה הרבה יותר טוב.”
יחד עם נעמי בנה גיורא את משפחתו הגדולה, ונולדו להם יעל, אמיר, אורי, איילת אורלי והילה. לאורך כל השנים היו הילדים בבת עינו. השקיע את כל נשמתו בגידולם וטיפוחם – ואכן כל אחד מהם בגר לאדם עצמאי המנווט את חייו כמותו, באומץ, חכמת חיים, נחישות מסירות ורגישות.
עם השנים השיבו לו הבנות והבנים באהבה רבה, בנתינה ותמיכה ככל שניתן.
החיים בבית השיטה, היו יקרים לו מאוד, אהב את חצרה ואת שדותיה, את הגלבוע מדרום ואת גבעות הילדות שלנו מצפון.
בחיבור שכתב בכיתה ט’ על שיר השירים כתב:
“אין אהבה בלי חיי טבע כפר ואביב”. רגיש ועניו היה גיורא ובשיחות עימו קלטת את ראייתו החמה והחכמה.
בשנים האחרונות, חרף בעיות הבריאות, המשיך בעבודתו במוסך, תמך בנעמי בכל יכולותיו, ונתן את כל אהבתו לילדיו ונכדיו.
בערב שבת, למרות שלא הרגיש בטוב, הגיע עם עוגה ויין לביתם של אורלי וליאור לבקר את הנכד הראל. חיבק ונישק כאילו ידע שזו שעת פרידה.
בשובו הביתה חש שיש למלא אוויר בגלגלים ונפל לפתע על הרכב ומת בחטף.
כך הלך מאיתנו בפתאומיות, בשקט, בצניעות שלא רוצה להטריד, כאומר תודה על מה שהיה.
גשמי הברכה הנוטפים, מלווים את גיורא לבית עולמו ואנו נשארים עם אור עיניו התכולות, האוהבות והטובות, המבקשות להמשיך את דרכו בעולם.
יהי זכרו ברוך ושמור עימנו.
אבא
אני עדיין לא מאמינה שאתה כבר לא איתנו. לא מצליחה לעכל. לא יכולה לדבר עליך בלשון עבר. לא רוצה. רוצה שתמשיך להיות פה. כל כך נוכח, כל כך דומיננטי וחי. כל כך אוהב ותומך מלא בשמחת חיים ואופטימיות בלתי נגמרת.
אבא, ביום שישי ב 14.00 בצהריים קיבלתי ממך טלפון. “אני פה בחוץ”, אמרתי לך “בוא אבא כנס”. אני וליאור בעלי יצאנו אליך עם בבנו הראל. כל כך שמחת. היית המאושר באדם לראות אותנו בהרכב מלא. היה לך קשה ללכת. התנשמת בכבדות. אמרת שאתה קצת חלש אבל הכל בסדר. נכנסנו הביתה. הבאת יחד איתך יין תירוש, עוגה וכוסות חד פעמיים. הרמנו כוסית לחיים לכבוד חנוכה. התעקשת שגם אבי חמי יהיה. שיחקת עם הראלוש, דיברת, צחקת, ראינו יחד טלוויזיה. סיפרת שלקחת אותנו לאריות שהיינו קטנים. היית כל כך מאושר. קרנת מרוב אושר. הראלוש כל כך אוהב אותך. כל כך נהנה איתך. שאלת אותי אם הוא אוהב את הכדור שקנית לו. כל כך שמחת שכן. ב 15.30 יצאת חזרה הביתה. התחבקנו חזק, נתת לי נשיקה וסיכמנו להפגש אצל דר טלי במרפאה בקיבוץ ביום שני הקרוב ברבע לארבע. זאת היתה הפעם האחרונה שנפגשנו ודיברנו. באת להיפרד. זמן קצר לאחר מכן כבר לא היית בחיים.
אבא, איזה אבא מדהים אתה, הכי מדהים בעולם. כל כך אוהב ודואג. תמיד דאגת קודם כל לנו לילדים שיהיה לנו הכל ושלא יחסר כלום. איזה סבא מושלם אתה. כשאמא חלתה ועברנו אני הילה לגור אצלך תפקדת באופן מדהים גם בתור אמא. תודה אבא, תודה על הכל. ואיך שדאגת לאמא, כל כך אהבת אותה תמיד היית איתה. כל ערב. עשית בשבילה הכל. אם יכולת היית מביא לה את הירח.
מה נעשה עכשיו אבא? איך ממשיכים עכשיו הלאה? איך קמים בבוקר? איך ממשיכים בחיים בלעדיך? שמור עלינו וכוון אותנו מלמעלה כי המשימה הולכת להיות קשה מנשוא.
ואל תדאג. נשמור על אמא ועל הילה. נשמור אחד על השני. אמא לא תיהיה לבד. ניהיה איתה המון. מבטיחה לך. נקח אותה למספרה נוציא כסף נדאג להביא אותה למרפאה. נעשה הכל.
יעל, אמיר, אורי, איילת והילה. אחיי ואחיותיי היקרים והאהובים. השמיים נפלו, הנורא מרוב קרה, אבא איננו ולא יחזור. אנחנו צריכים להיות ביחד, לתמוך ולחזק אחד את השני. וכשכל אחד יהיה מוכן ובזמנו גם להמשיך הלאה. ולחיות. ככה אבא היה רוצה. אני יודעת שיהיה קשה. קשה מאוד. אבא תראה איזה משפחה לתפארת הקמת. היית כל כך גאה בנו. בכל אחד ואחת מאיתנו. כל כך מאושר באושרנו.
אבא
אני אוהבת אותך מאוד. ואתה תחסר לי כל כך. תמיד תיהיה איתי ובליבי. בכל מקום, בכל רגע. תנוח לך. הכל בסדר עכשיו.
מנשקת ומחבקת אותך שוב פעם אחרונה חם חם
אורלי.
גיורא קייזר – דברים לזכרו 21.1.17
את גיורא הכרתי בסיירת גולני בשנת 1964 .
היינו קבוצה מגובשת של חיילים צעירים שעברו את מסע ההכשרה המתיש של הסיירת: טירונות, קורס סיור, צניחה והרבה אימונים מגוונים.
גיורא הגיע כמכונאי מחטיבת גולני והשתלב מיידית באוירה הקיבוצניקית חיילית שאפיינה את הסיירת.
הכרותי וחברותי העמוקה עם עמיחי ירחי יצרו מסלול אישי מיידי לבן בית השיטה שהצטרף לחבורה, התקרבתי לגיורא והפכנו לחברים למרות הריחוק בתפקידים.
הסיירת שהיתה פלוגה רגלית הפעילה גם מחלקת ג’יפים ומספר קומנדקרים וזחלמים שהשלימו את מגוון הפעילויות של היחידה.
גיורא הפך תוך זמן קצר לאיש טכני, חייל בכל רמ”ח אבריו, אחד מהחבר’ה. יצא לכל פעילות ונתן בטחון מוחלט לגבי כל תקלה ותיקון נדרשים עם הג’יפים המיושנים שהתקלקלו חדשות לבקרים. יכולתו לאלתר ולמצוא פתרון לכל תקלה הפכה למוניטין מוכח ויום יומי.
אני זוכר שבאחד המסעות נקרע מיכל הדלק בתחתית הגיפ. אובדי עצות חפשנו פתרון של גרירה או הובלה. גיורא לקח ג’ריקן דלק , קשר אותו מעל המנוע והזרים דלק עם צינורית הישר למערכת הדלק. הג’יפ המשיך במסע והגיע ליעדו עם כל הכבודה.
גיורא היה איש חזק. גם בעבודות שדרשו כח רב היו לו פתרונים בכח גופני לא רגיל.
על כל אלה כיסה חיוך ביישני, נבוך משהו ותמיד תמיד רוצה לעזור.
משך השנים נפגשנו מעת לעת בבית השיטה, מעלים זכרונות ןמחבבים זה את זה.
מאוחר יותר הכרתי את בנו אורי, חמד של בחור גם אליו נקשרה נפשי.
היה שלום גיורא.
יוני שילה – קיבוץ נען.
שנה אחרי לכתך- גיורא
“יש אדם אומר שירו בשקט” כותב אברהם חלפי.
כך ממש היה גיורא- אומר שירו בשקט, וכך גם הייתה הדרך בה עזב גיורא את עולמנו- בערב שבת, בין השמשות, סוגר שבוע, נפרד מהראל ואורלי, מסדר עוד כמה דברים, לא מניח לכאב הקטן שמציק לו בפנים לעצור, מנסה עוד להטעין אנרגיה בגופו ובמכוניתו, וצונח לפתע בתחנת הדלק, כמו אומר “די לי” השלמתי את סיפור חיי.
שירת חייו הייתה שקטה – במסירות, בהתמדה, באהבה, ברגישות ובהסתכלות על כל המשפחה, בתמיכה, בעזרה ובנתינה עם כל הנשמה.
רואה בעיניו הכחולות והבהירות הכל – מבין לעומק דברים, מרבה במעשים, ממעט במילים, אדם צנוע לאורך כל שנות חייו, ככתוב בשירו של עלי אלון:
אנשים צנועים באמת
גם מותם חרישי,
כמעט כמתנצל: אנא
סילחו לי על הטירחה
לא יכולתי אחרת.
אנשים צנועים מתים בשקט
כמעט בנשיקה,
הרחק ממילים”.
שנה חלפה מאז אותו ערב שבת וכל כך הרבה דברים התרחשו – העוגן והמעגן שהיה גיורא לבני המשפחה נעלם וכל אחד ממשיך לנווט את ספינתו בדרכו.
מלאי הערכה לכם בנות ובנים על האחריות הרבה אחד לשני, על האכפתיות והמסירות לאמכם, כל מה שכתוב בצוואתו הבלתי כתובה של גיורא.
רוחו הטובה של גיורא מרחפת על כולם ברכות, באהבה ובהבטחה דקה הלוחשת- אני אתכם ילדי, היו זה לזה, אפשרו לעצמכם להתפתח, להמריא ולנסוק עוד ועוד, לתת להוקיר ולהעריך את מתנת החיים.
אורו – אור יקרות ימשיך להאיר את דרככם לאורך כל הדרך.
יהודית ומשה פלד
לזכרו של אחי האהוב גיורא
מיכל קיסר
דברים לזכרו של גיורא, אחי האהוב.
אהבתי מאד את גיורא אחי. הוא היה אדם מיוחד: יפה תואר, צנוע, רגיש, נבון, חרוץ מאד, עדין, מתחשב בזולת, אוהב אדמה וטבע, אח ובן למופת. אם תהיה בצרה, הוא תמיד יהיה שם כדי לעזור: הוא ישכב על הגדר כדי להציל אותך (ויש לי דוגמאות רבות לכך מתוך חיי.)
גיורא היה אדם סקרן ואינטליגנטי והתעניין בנושאים כלכליים –פוליטיים בארץ ובעולם. היו לו דעות מוצקות משלו. אבי הרבה לשוחח איתו ולא פעם הם היו דנים ומתווכחים בעניינים אילו… אבי היה “הזקן האחראי” ולגיורא היו דעות של אדם צעיר.
מוזיקה: לגיורא היה חוש מוזיקלי. היה לו טעם עשיר ושיפוט אינטליגנטי. אני שרתי, למדתי פיתוח קול ומוזיקה. ככל שהתפתחתי, הבנתי לשגיורא יש טעם יחודי במוזיקה. הבנתי את הראש שלו וזה הקסים אותי… הוא ידע בדיוק מהי מוזיקה טובה ואמיתית לעומת מוזיקה רדודה. בענין זה מצאנו שפה משותפת. רגישותו והבנתו הבלתי מתפשרת הקסימה אותי כל פעם מחדש. אריק איינשטין, אלביס פרסלי, אסתר עופרים, דקלה, ישי לוי, ניגון מפוחית, צניעות, עדינות ועומק…כל אילו הם גיורא.
באהבה גדולה
מיכל
יהי זכרו ברוך